Stemmebånd – en forestilling om klima og karbon (2015)

Information in English
Facebook


Det norske oljeeventyret er en narrativ hvor slutten ennå ikke er laget. Historien om menneskeskapt global oppvarming har såvidt begynt.
Utstyrt med en kassettspiller, en bunke lydkassetter og sin fars overlevelsesdrakt, forsøker Erikk McKenzie å kommunisere med stemmer hentet fra nyhetsreportasjer, vitenskap og politiske utspill. Stemmebånd er en soloforestilling som inneholder elementer av lydinstallasjon, politisk satire, figurteater, humor og dans, hvor McKenzie krysser sin egen historie med historien om hydrokarbonet.

Forestillingen har blitt vist i ulike versjoner ved bl.a. Maidans Lørenskog, Scenehuset, Franje Festival, Teaterhuset Avant Garden (Åpen Scene), Tou Scene, KinoKino (Regional Arena for Samtidsdans). Forestillingen er relativt tilpasningsdyktig og forsøker å holde et lavt karbonavtrykk i turnésammenheng.

Stemmebånd er koprodusert av DansiT, Tou Scene og Regional Arena for Samtidsdans med støtte fra Norsk Kulturråd, Fond for Utøvende Kunstnere og Fond for Lyd og Bilde. McKenzie ble i 2014 tildelt Norske Dansekunstneres koreografistipend for å utvikle arbeidet. Foto av Emile Ashley.

Arkiv:
Journal for Research in Arts and Sports Education, 2017: Klima, karbon og koreografi – En dans med to partnere
Scenekunst.no, 28. januar 2016: Hva forsøker apokalypsen å fortelle oss?
Stavanger Aftenblad, 24. november 2015: Den siste dansen
Rogalands Avis, 24. november 2015: Danser om det norsk oljeeventyret
Byas, 20. mars 2015: – Alle historier har en begynnelse og en slutt, også oljeeventyret
Seminarium#3, 2014: Politikk og underholdning
Stavanger Aftenblad, 14. oktober 2014: Klimautslippene må ned
Stavanger Aftenblad, 10. oktober 2014: Festen fortsetter på Tou Scene


Stemmebånd from Erikk McKenzie on Vimeo.

25. og 26. november 2015: KinoKino, Regional Arena for Samtidsdans
Etter forestillingen ga professor Oluf Langhelle fra Universitetet i Stavanger en kort innføring i problemstillingene i FNs klimatoppmøte i Paris som skulle begynne uka etter, med følgende utgangspunkt: Hva er Norges standpunkt i forhandlingene, og grunnlaget for det norske klimaengasjementet? Hva kan man håpe på at statene blir enige om? Hva må til dersom statene ikke klarer å bli enige om en strategi?

Professor Oluf Langhelle ved KinoKino. Foto: Yngvil S Thomassen.

17.-18. oktober 2014: Seminarium#3, Oktoberdans, Bergen
Under årets tematikk Endring og bevegelse, politikk og dans presenterte jeg et utvalg av scener fra Stemmebånd og tok del i samtaler om forholdet mellom politikk og dans. I etterkant skrev jeg en tekst om mine refleksjoner omkring arbeidet og presentasjonen som kan leses her: http://www.seminarium.no/Seminarium3/Erikk_McKenzie/

14.-16. oktober 2014: Oppvarming til Klimafestivalen §112, Tou Scene, Stavanger
Etter en 50 minutter tidlig versjon av Stemmebånd, hadde jeg invitert Mari Gjengedal (Spire), Morten Tønnessen (Concerned Scientists Norway), Klaus Mohn (professor i petroleumsøkonomi, UiS), Frede Cappelen (tidl. miljørådgiver for Statoil og tidl. statsekretær i Miljøverndepartementet) og Otto Bjelland (Besteforeldrenes Klimaaksjon) til å snakke om fossile ressurser fra klimamessige og økonomiske tidsperspektiver. Minikonferansen hadde tittelen Oljeavhengighet og klimakrise, og ordstyrer var Espen Røsbak, festivalsjef for Kapittel (som i 2014 hadde olje som tema). Arrangementet ble presentert under et program med fokus på § 112 under Grunnlovsjubiléet på Tou Scene.

Mari Gjengedal fra Spire snakker om hvorfor vi trenger et Framtidsombud

Mari Gjengedal fra Spire snakker om hvorfor vi trenger et Framtidsombud. Foto: Uma Feed Tjelta.